Een coöperatie starten, hoe doe je dat? #2

0 Replies
Een coöperatie beginnen met je buurtbewoners, hoe doe je dat? De aankomende tijd geven wij een kijkje in het reilen en zeilen van de Jan Evertsen BuurtCoöperatie (JEBC). Een uniek project wat volledig aansluit bij de transitie waarbij burgers zelf tot actie overgaan om te beslissen over hun leefomgeving. Deze keer kijken we hoe de JEBC omgaat met het informeren en werven van leden in de buurt. 
Geschreven door Mara Verdaasdonk
De buurt rondom de Jan Everstenstraat kent sinds enkele jaren een grote diversiteit: tweeverdieners, allochtonen, studenten, ouderen en gezinnen doen allen hun winkelaankopen in de Jan Evertsenstraat. Hoe zorg je dat de buurtcoöperatie ook echt de wil van deze diverse groep aanspreekt? Dat is een van de vragen die wij aan Sara Mohammadi, projectleider van de JEBC, stelden. Tijd voor een bericht over de voortgang van het project, het draagvlak onder de buurtbewoners en de besluitvorming met de leden van de JEBC.
In welke fase zitten jullie nu zelf?
“We hopen in de eerste maanden van 2016 de eerste winkel te kunnen openen”, vertelt Sara enthousiast. Op 1 december zal het openingsfeest plaatsvinden in MidWest en Sara hoopt dat ze op die dag ook echt aandelen kunnen gaan verkopen. “De aankomende tijd hebben we allerlei activiteiten op de lijst om buurtbewoners te informeren, er is nog een grote groep mensen die nog niet voldoende op de hoogte is.” Sara gelooft er zelf in dat alle buurtbewoners weet moeten hebben van de JEBC, ook al willen ze misschien niet meedoen. “We gaan langs bij buurtvergadering en andere buurtactiviteiten. Het is mijn persoonlijke missie geworden om zoveel mogelijk mensen te informeren. Niet iedereen spreekt goed Nederlands in deze wijk en niet iedereen wordt aangesproken door ons grote rode bord.”  De vertaalslag maken naar mensen die zich er niet door voelen aangesproken is daarom erg belangrijk, vindt Sara. Haar Iraanse achtergrond maakt het beter mogelijk om een bepaalde groep in de wijk aan te spreken.

“Het is mijn persoonlijke missie geworden om zoveel mogelijk mensen te informeren.”

© Sara Mohammadi

© Sara Mohammadi

Alle leden gelijk
Eind september was de eerste informatiebijeenkomst voor buurtbewoners over de JEBC. Toen kregen enthousiastelingen al de kans om een intentieformulier te tekenen. Hierop kon men aangeven met wat voor bedrag ze wilden meedoen, wanneer de JEBC zou doorzetten.  “Ik kan aan de intentieformulieren die we binnen hebben gekregen al een lichte diversiteit zien in de bedragen waarmee mensen willen meedoen.” Er zijn vooralsnog veel mensen die een bedrag van vijftig euro hebben ingelegd. Die mensen gaat het er volgens Sara om betrokken te zijn bij het project en mee te kunnen doen in de besluitvorming. Maar er zijn ook mensen die 5.000 euro in leggen en die wat meer rendement willen vangen. “En daar hebben ze natuurlijk ook recht op”, zegt Sara.

Tijdens de informatie bijeenkomst eind september © Sara Mohammadi

Tijdens de informatie bijeenkomst eind september © Sara Mohammadi

De verwachting is dat er in verhouding veel meer aandelen van vijftig en honderd euro zullen zijn, dan van boven de duizend. Wat zo mooi is, is dat de hoogte van het bedrag dat wordt ingelegd niet bepalend is voor de waarde van je stem. Zo heeft ieder lid een gelijke stem. “Maar je wilt natuurlijk dat het laagste segment ook een stem krijgt en lid wordt,” vertelt Sara. “Dat is allemaal opgenomen in statuten en de doelen die we willen bereiken. De bestuursleden en oprichters hebben daar hart naar, maar het is niet te garanderen. Uiteindelijk is het een coöperatie en zullen de leden beslissen, wat er gebeurt.” Daarbij zullen de leden kiezen welke ondernemers een plek zullen krijgen in de winkelruimtes die de JEBC beschikbaar stelt.

Link naar de artikel op StedenIntransitie

Boter bij de vis feestDit zijn de 12 beste crowdfundingprojecten van 2015

Share Your Thoughts

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JEBC Nieuws